A heveny májgyulladásról

Milyen betegség a heveny májgyulladás?

Különböző okok, közöttük egyes vírusok (elsődlegesen májgyulladást okozó vírusok: hepatitisz A, B, C, D, E vírus), más kórokozók, jelentős mennyiségű alkohol fogyasztása, gyógyszerek, vegyszerek, egyes anyagcsere-betegségek, stb., a májsejtek heveny pusztulásához, májgyulladáshoz vezethetnek, ami klinikai tünetekkel (lásd lent), laboratóriumi eltérésekkel, kedvezőtlen esetben súlyos májműködés-zavarral járhat. Ez egyes esetekben halálhoz is vezethet, illetve (amennyiben arra mód van) sürgősségi májátültetést tehet szükségessé. Amennyiben a károsító ok megszűnik, az esetek nagy részében az elpusztult májsejtek néhány hónap alatt újraképződnek, és teljesen rendeződik a májműködés és a máj állapota. Más esetekben (például folytatódó alkoholfogyasztás vagy gyógyszer/vegyszer ártalom, tartóssá váló vírusfertőzés) idült májgyulladás alakulhat ki, azaz hat hónap után is fennáll a májbetegség. A vírusok által okozott idült májgyulladásokról itt talál további tájékoztatást.

 

Milyen tünetekkel jár a heveny májgyulladás?

A szokásos kezdeti tünetek: rossz közérzet, levertség, fáradékonyság, étvágytalanság, émelygés, hányás, főként jobb felhasi tompa hasi fájdalom. Kísérheti láz, ízületi fájdalom, valamint bőrkiütés is. A tünetek influenzához, gyomorrontáshoz hasonlítanak. Jellegzetes panasz, hogy a beteg megundorodik valamelyik kedvelt ételétől, a dohányosok nem kívánják a cigarettát. A bevezető tünetek azonban el is maradhatnak. A májgyulladás laboratóriumi vizsgálatokkal már a korai szakaszban. és tünetmentes esetekben is felismerhető lehet (lásd lent). A gyulladás erősségével és a májműködés rosszabbodásával összefüggésben a vizelet sötétebbé, a széklet világosabbá válik, bőrviszketés és/vagy sárgaság alakul ki. Ezek megjelenésekor a kellemetlen bevezető tünetek általában javulnak, de a tápanyagok feldolgozása lassabban áll helyre. A beteg a heveny májgyulladás során több kilót fogyhat. A sárgaság elmúltával a lábadozás hosszabb-rövidebb ideig tart: néhány hét vagy néhány hónap. Ilyenkor még jellemzőek a fáradékonyság, a csökkent teljesítőképesség, a kisebb emésztési zavarok. Emellett terheléskor és görnyedő testhelyzetben májtáji fájdalom jelentkezhet.

 

Hogyan állapítható meg a heveny májgyulladás?

A tünetek és a laboratóriumi leletek értékelésével a májgyulladás diagnózisa gyorsan megállapítható. Az orvos a beteg vizsgálatakor nagyobb, érzékeny májat, súlyosabb esetekben sárgaságot, vagy a májműködés elégtelenségének egyéb jelét találja. A laboratóriumi leletekből kiemelendő a májfunkciós próbák (májenzimek) nagymértékű emelkedése. Az ok esetenként nehezebben deríthető ki: több, esetleg ismételt vérvizsgálatra van szükség, egyes esetekben csak szövettani vizsgálattal, a májból történő mintavétellel állapítható meg (májbiopszia). A kórok tisztázása érdekében az orvos számos kérdést tesz fel (környezetről, foglalkozásról, gyógyszerszedésről, külföldi utazásról, társbetegségekről, stb.), melyek között bizalmas természetűek is lehetnek (szexuális kapcsolatok, alkoholfogyasztás, kábítószer-használat, családi/szociális viszonyok, családtagok betegségei, stb.). Ezek az információk rendkívül fontosak, eltitkolásuk a diagnózis megállapítását jelentősen késleltetheti. A máj állapotának ellenőrzésére és követésére, egyes speciális kiváltó okok megállapítására ultrahang vizsgálat is történhet. A pontos diagnózis megállapítása napokat, sőt heteket vehet igénybe.

 

Milyen kezelés szükséges heveny májgyulladáskor?

A kifejezett laboratóriumi eltérésekkel és/vagy tünetekkel járó esetekben kórházi ellátás ajánlott. A betegség első heteiben fontos az ágynyugalom: az étkezésen, tisztálkodáson, szükségleteken túl a beteg minél több időt töltsön vízszintesen. Tápláló, vitamindús, könnyű, vegyes étrend, az alkohol és más mérgező anyagok kerülése szükséges. Multivitaminok szedése ajánlható. Hányinger, étvágytalanság esetén a beteg táplákozását nem szabad erőltetni, de a megfelelő folyadékfogyasztást biztosítani kell. Ne terheljük a májat nem feltétlenül fontos gyógyszerekkel, különösen pedig alkohollal! Amennyiben nem ez volt a kiváltó károsító tényező, a fogamzásgátló szedését csak a májfunkciók rendeződése után folytassuk. Az altatók, nyugtatók lebomlása lassul, a szokásos adagoknál is túladagolás fordulhat elő. Kerülendők. A kímélő életmód és diétás étkezés a teljes gyógyulásig ajánlott.

A gyógyszeres kezelés szükségessége (és lehetősége) a kiváltó októl függ. Alkohol, gyógyszer miatt kialakult májgyulladás esetén fontos a kiváltó ok megszüntetése. Egyes esetekben a kiváltó ok szerinti speciális kezelésre is szükség lehet. Májelégtelenség esetén az ilyenkor szükséges támogató kórházi kezelés szükség. A legsúlyosabb állapotú betegeknél intenzív terápiás osztályon történő kezelésre és/vagy sürgősségi májátültetésre lehet szükség. Mindezekről kezelőorvosa dönt és ad tájékoztatást. Vírusos eredetű heveny májgyulladásban a vírus elleni gyógyszeres kezelésre csak egyes speciális esetekben van szükség. Erről a betegség kezelésében jártas szakembernek kell döntenie.

 

Van-e gyógyulás a heveny májgyulladásból?

A kiváltó októl és a beteg szervezetének reakciójától függően a heveny májgyulladás lehet enyhe lefolyású, amely pár hét alatt rendeződik, de egyes esetekben súlyossá válhat, és – kivételesen – halállal is végződhet. Másrészt átalakulhat idült folyamattá, amely végül májzsugorhoz vezethet. A gyógyulást a klinikai tünetmentesség és a májenzimek valamint a májműködés laboratóriumi paramétereinek normalizálódása jelenti. Ez leggyakrabban egyúttal a máj állapotának teljes rendeződésével jár.

 

Előfordulhat-e hogy heveny májgyulladásom van?

Amennyiben erre utaló tünete nincs, a heveny májgyulladás valószínűtlen. Amennyiben azonban a májbetegséget okozó tényezők bármelyike fennáll (különösen tartós alkoholfogyasztás, májkárosító gyógyszerek, vírusfertőzések, túlsúly, cukorbetegség) a máj állapotának ellenőrzésére a májenzimek időszakos vizsgálata tünetmentesség esetén is indokolt. Az esetleges hepatitisz B vírus vagy hepatitisz C vírus fertőzöttség kockázatát internet alapú, okos telefonon is elérhető kockázatbecslő kérdőív kitöltésével ítélheti meg. Kitöltése csak néhány percet vesz igénybe, mindenki számára ajánlható!

 

Hogyan előzheti meg, hogyan kerülheti el a heveny májgyulladást?

Az alkohol által okozott májbetegség mértékletes alkoholfogyasztással előzhető meg. Májbetegségben szenvedő egyén ne fogyasszon alkoholos italokat!

A gyógyszerekhez, vegyszerekhez társuló májbetegségek azok elkerülésével előzhető meg. Hasznos tanács mindenki számára, de különösen azoknak, akik egyébként is májbetegségben szenvednek: kerülendők a májkárosító gyógyszerek (különösen ezek magas dózisú és/vagy tartós használata).

Az elhízáshoz, anyagcsere-betegségekhez, cukorbetegséghez társuló májbetegségek kockázata azok kezelésével, az életmód megváltoztatásával, a testsúly optimalizálásával, rendszeres aktív fizikai tevékenységgel (sportolással) csökkenthető.

A hepatitisz A vírus védőoltással megelőzhető. Adása bármilyen másik májbetegségben szenvedő számára indokolt, de ajánlható másoknak is. Kérje háziorvosától. Fontos továbbá a megfelelő higiénés rendszabályok betartása, különösen magas fertőzöttségű (endémiás) területeken: kézfertőtlenítés, megfelelő forrásból származó ivóvíz fogyasztása, fertőzöttek izolálása.

A hepatitisz B vírus fertőzés elkerülésének/megelőzésének lehetőségéről itt olvashat.

A hepatitisz C vírus fertőzés elkerülésének/megelőzésének lehetőségéről itt olvashat.

A hepatitisz E vírus fertőzés a potenciálisan fertőzött húskészítmények megfelelő hőmérsékleten megfelelő ideig történő elkészítésével elkerülhető.

 

Súlyos betegség-e a heveny májgyulladás?

A heveny májgyulladás különböző klinikai tünetekkel, átmenetileg csökkent munkavégző-képességgel jár, és kedvezőtlen esetben súlyos májműködés-zavart eredményezhet – ami ritkán halálhoz is vezethet, illetve (amennyiben arra mód van) sürgősségi májátültetést tehet szükségessé. Amennyiben a károsító ok megszűnik, az esetek nagy részében a májműködés és a máj állapota teljesen rendeződik, és helyreáll a munkavégző-képesség, nem csökken a várható élettartam. Más esetekben (például folytatódó alkoholfogyasztás vagy gyógyszer/vegyszer ártalom, tartóssá váló vírusfertőzés) idült májgyulladás alakulhat ki, azaz hat hónap után is fennáll a májbetegség. Részletes kivizsgálás és tartós követés nélkül nem állapítható meg, hogy kinél válik a betegség tartóssá, és kinél okoz idővel súlyos májbetegséget.  Az idült májgyulladás kialakulásának megelőzése, időben történő felismerése és kezelése érdekében a fertőzés szempontjából veszélyeztetetteknél, valamint valamennyi májbetegnél a HBV és HCV fertőzöttség vizsgálata szükséges.